Vruchtbare samenwerking tussen makers van streekproducten  Eilanden nieuws Artikel geplaatst op: 26-2-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bier en brood passen goed bij elkaar. Bier en paté ook. Cees de Knegt van Solaes Bier, Jan van Harberden van de gelijknamige bakkerij in Melissant en Jan Floresteijn van de slagerij met die naam in Ouddorp zijn alle drie heel enthousiast over de combinatie. Er is een mooie wisselwerking ontstaan tussen deze makers van ambachtelijke en pure streekproducten.

Door Kees van Rixoort

Wie bier drinkt weet: daar hoort iets te eten bij. Brood, kaas, worst, paté. Daarom zijn dit soort producten verkrijgbaar in het proeflokaal van Solaes Bier in Sommelsdijk. De bierbrouwerij, die een wervelende start heeft gemaakt en nauwelijks aan de grote vraag kan voldoen, profileert zich als een Flakkeese, ambachtelijke producent van kwaliteitsbieren. Daar horen, in de visie van Solaes Bier, ook eilandelijke hapjes bij, eveneens van hoge kwaliteit.

Bakkerij Van Harberden voorziet het proeflokaal van brood. Breek- of plukbrood waarvan gemakkelijk een stuk af te breken is. Een mooie variant is het brood met uien en kaas. Beide ingrediënten komen uiteraard van Flakkee.

Ook met de slagerijen Buth in Ooltgensplaat en Floresteijn in Ouddorp heeft Solaes Bier een vruchtbare samenwerking weten op te bouwen. Van de eerste kan de bezoeker van het proeflokaal droge worst bestellen, en van de tweede sinds kort een heerlijke grove boerenpaté. Drinkende visliefhebbers komen met warm gerookte zalm ook aan hun trekken.

Bakker Van Harberden en slager Floresteijn zijn echter niet alleen leveranciers van Solaes Bier. Zij verwerken ook bier uit de Flakkeese brouwketels in hun producten. De bakker in Melissant maakt met regelmaat brood waarin Solaes Bier is verwerkt, terwijl de Ouddorpse slager Solaes-paté in zijn assortiment heeft opgenomen. Beide initiatieven, zo verzekeren de bakker en de slager, vallen bij het publiek heel goed in de smaak.

Innovatief

Simpel is het niet, bier verwerken in brood of vleesproducten. Gisten, suikers en alcohol vormen een regelrechte uitdaging voor bakkers en slagers. Maar Jan van Harberden en Jan Floresteijn zijn er na het nodige geëxperimenteer in geslaagd om bijzondere, echt Flakkeese producten te maken. Waarmee ze aantonen innovatief met hun ambacht bezig te zijn. Floresteijn is momenteel bezig een Solaes-servelaat te ontwikkelen, naast de droge worst op bierbasis die al in zijn zaak verkrijgbaar is. Met kerst presenteerde hij al een boerenham waarin Solaes Haerd was verwerkt.

De wisselwerking tussen bierproducent, bakker en slager gaat nog verder: bij Van Harberden en Floresteijn zijn ook de bieren van Solaes te koop. De bakkerij maakte er al relatiegeschenken mee en de slager verwacht ook de nodige verkoop in het toeristenseizoen. De vraag naar authentieke producten uit de omgeving is immers stijgend.

De drie zijn zeer te spreken over de spontaan ontstane samenwerking en plaatsen die in het kader van ‘eilandgevoel’. Floresteijn: “Waarom zou je iets van ver halen als er dichtbij lekkere producten zijn?” Van Harberden: “Er zijn overal veel producten te koop, maar wij komen met iets totaal anders. Iets nieuws. Er is veel vakmanschap op het eiland.” Beiden denken dat er samenwerking mogelijk is met nog meer producenten van streekproducten, zeker als ze creatief willen meebouwen. Cees de Knegt: “Dat is precies wat we willen: iets van het eiland.”

Het weekendbrood met Solaes Bier is komende zaterdag te koop bij bakkerij Van Harberden.

Openingstijden

Solaes Bier heeft de openingstijden van het proeflokaal in Sommelsdijk verruimd. Naast de zaterdagopening (van 13.00 tot 19.00 uur) kan de liefhebber van Flakkees bier en andere streekproducten er ook terecht op woensdag, van 10.00 tot 17.00 uur (interessant voor bezoekers van de weekmarkt in Sommelsdijk), en vanaf 2 maart op de eerste vrijdag van de maand voor de vrijdagmiddagborrel, die om 16.00 uur begint. Solaes Bier krijgt er mogelijk een locatie bij, de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp, maar blijft tevens in Sommelsdijk.