Internationaal Poldergevoel
Het weekend van 9 en 10 maart werd door het Oranjefonds uitgeroepen tot NL-doet; een dag waarop je kan klussen om anderen vooruit te helpen. Voor Goedvoorgoed een goede gelegenheid om de kennismaking met asielzoekers te hernieuwen. In het buitengebied van Sommelsdijk werd hard gewerkt om stalhouderij van Eck klaar te maken voor een nieuw seizoen poldergevoel.
‘Voor mensen die huis en haard in Syrie moesten ontvluchten’ vertelt mede-initiatiefneemster Annie van Ree van vluchtelingenwerk Nederland ‘is het een dubbele overgang. Veelal zijn onze mensen afkomstig uit de steden, het platteland van Flakkee is dus totaal nieuw voor ze’.  ‘De kennismaking met het eiland begint zo ongeveer bij onze kringloop’ vertelt GoedvoorGoed-medewerker Frank Boerboom ‘waar ze onder gunstige voorwaarden hun huisraad kunnen uitzoeken. Zo gaat je nieuwe start niet meteen gepaard met torenhoge afbetalingsregelingen’. Op zaterdag 10 maart de kans om iets terug te doen. Het was een echte familiedag; de moeders namen de kantine stevig onderhanden terwijl de meisjes de pony’s eens goed borstelden. De jongens gingen met de blokkendoos aan de slag en stapelden los gestorte straatklinkers netjes op pallets. Ondertussen repareerden de vaders de staldeuren. Alle aanwezigen werden getrakteerd met een overheerlijke mediterrane lunch klaargemaakt door Hussam. Tijdens het natafelen namen we elkaars gebruiken over. Daarna werd het pas echt feest; de medewerkers van stalhouderij van Eck haalden de makke paarden van stal en stelden ieder in de gelegenheid om een rondje te rijden. Om drie uur werd de thuisreis weer aanvaard, moe maar een nieuwe recreatiebestemming rijker. Voor het nieuw op te starten restaurant ‘poldergevoel’ is de Syrische keuken op de kaart gezet.